Ağız ve Diş Sağlığı için Neler Yapmalısınız?

Ağız ve Diş Sağlığı için Neler Yapmalısınız?

Sağlıklı dişlere sahip olmak bir ömür boyu bakım gerektirir. Dişleriniz mevcut durumunda yeterince sağlıklı olsa bile düzenli bakımları ihmal etmeyin. Doğru ve güvenli bir şekilde bakım yapıldığında ağız ve diş sağlığı korunmuş olur. Bunun için belirli noktalara özen göstermelisiniz. İşte bu noktaları olabildiğince aydınlatmaya çalışacağız.

1. Ağız ve Diş Sağlığı için Uyumadan Önce Dişlerinizi Fırçalayın

Genel tavsiyenin günde en az iki kez fırçalamak olduğu bir sır değil. Yine de çoğumuz geceleri dişlerimizi fırçalamayı ihmal etmeye devam ediyoruz. Ancak yatmadan önce fırçalamak gün boyunca biriken bakteri ve plaklardan kurtulmak için önem taşır. Gece yatağa girmeden önce dişler fırçalanmadığında uyku süresince plak oluşmaya devam eder. Bunun için dişlerinize uygun diş fırçasıyla çok bastırmadan fırçalamaya özen gösterin. Dairesel hareketlerle diş etlerine ve diş minesine zarar vermeden fırçalamak plak oluşumunun da önüne geçecektir. Dişlerinizi fırçalamadığınızda plak tabakası kalınlaşarak diş taşı oluşumuna sebebiyet verir. Bu da diş eti iltihabı kadar ciddi sorunlara yol açabilen bir problemdir. Plak dişlerin yanı sıra dilin üzerinde de birikebilir. Bu nedenle dişlerinizi fırçalarken nazikçe ve aşındırmadan dilinizi de fırçalayabilirsiniz. Bu aynı zamanda istenmeyen ağız kokusunun da önüne geçmek için çoğu kişi tarafından tercih edilir.

Kötü fırçalama alışkanlıklarının yanı sıra kabuklu ve sert cisimlerin dişlerle teması da sorun olabilmektedir. Örneğin kabuklu çerezlerin dişlerle parçalanması dişe kalıcı ve ciddi zararlar verebilmektedir. Bunun haricinde tırnak yemek veya kalem ısırmak gibi alışkanlıklar da hem diş minesine zarar verebilir hem de dişte kırıklara yol açabilir.

2. Diş İpi Kullanımı da Fırçalamak Kadar Önemli

Düzenli olarak dişlerini fırçalayan birçok kişi diş ipi kullanmayı ihmal eder. Diş ipi kullanmak yaygın olarak bilinenin aksine sadece dişlerinizin arasına sıkışmış olabilecek küçük yiyecek parçalarını çıkarmak için değil diş eti sağlığı içinde son derece önemlidir. Diş etlerine zarar vermeden diş ipi kullanımı hem diş etlerini uyararak hem de plak oluşumunu engelleyerek ağız ve diş sağlığı açısından fayda sağlamaktadır.

İp kullanımı hakkında kullanıcılar genellikle diş ipi kullanımının zorluklarından bahsetmektedir. Başlarda diş ipi kullanımında problemler olsa da zaman içerisinde bu bir alışkanlık haline dönüşmektedir. Erişilmesi zor bölgeler ve çocuklar için diş hekiminizden farklı ürünler hakkında tavsiyeler alabilirsiniz.

Diş ipinden farklı olarak ağız duşu da plakla mücadele konusunda önemli bir üründür. Bu konuda diş hekiminden mutlaka görüş alınması gerekmektedir. Eğer diş ve diş etlerinizin yapısı uygunsa ağız duşu kullanımının bütünsel bir ağız sağlığı için ciddi oranda temizlik sağladığı görülmektedir.

3. Gargara ile Ulaşılması Zor Kısımlara Ulaşabilirsiniz

Gargara ağızda ve dişlerde biriken asit miktarını azaltmak için önemlidir. Bunun için mutlaka güvenilir markaların ürünlerini seçmelisiniz. Aynı zamanda diş muayenenizin sonucunda da diş hekiminiz tarafından size önerilen gargarayı kullanabilirsiniz. Bu nedenle Dr. Özcan Çakmakcıoğlu gerektiğinde hastalarına özel gargara tavsiyeleri veya reçete ile satılan gargaralar önerebilmektedir. Gargara yapmak aynı zamanda ağızda ulaşılması zor bölgelerinde de temizlenmesi açısından büyük önem taşır.

Gargara yapmak aynı zamanda enfeksiyonların önüne geçmek için de çok önemlidir. Özellikle ağız sağlığında enfeksiyonlar büyük bir risk oluşturduğundan gargaralar ile bu enfeksiyonlara karşı önlem alınabilir.

4. Ağız ve Diş Sağlığı için Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Su, genel sağlık ve ağız sağlığı açısından en faydalı içecek olarak görülmeye devam ediyor. Ayrıca yemeklerden sonra içilen su; dişler arasında kalan yapışkan ve asitli maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda asitli ve şekerli yiyecekleri olabildiğince sınırlamanız gerekir. Şeker ağızda aside dönüşür. Bu asitler de zamanla diş minesini aşındırabilir. Asitli yiyecekler, çaylar ve kahveler hem diş minesinde hem de dişlerin renginde olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Bu nedenle bu yiyeceklerin tüketimini belirli bir seviyede sınırlamak ve aşırı tüketimden uzak durmak gerekir.

Dişlerde oluşan plak ve renk değişimleri sonucunda gerekli görülen durumlarda diş beyazlatma tedavisi uygulanabilmektedir. Bu konuda detaylı bilgi için Lazer Diş Beyazlatma Hakkında 3 Adım yazımıza göz atabilirsiniz.

5. Yılda En Az İki Kez Diş Hekiminize Görünün

Kendi günlük alışkanlıklarınız genel ağız sağlığınız için çok önemlidir. Tüm sorumluluklarınızı yerine getirseniz bile yılda en az iki kez diş hekiminize görünmeniz gerekir. Yılda iki kez temizlik ve kontroller için diş hekimi ziyaret edildiğinde aynı zamanda olası problemler hakkında da bilgi alabilirsiniz. Böylece ağız ve diş sağlığı açısından erken dönemde ortaya çıkarılan bir problem hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulabilir. Bunun için hemen Dr. Özcan Çakmakcıoğlu ile görüşerek randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Erken dönemde tespit edilmeyen ve tedavisi planlanmayan diş sağlığı sorunları ilerleyen dönemlerde iltihaplanmaya ve ciddi enfeksiyonlara kadar varabilmektedir. Buna benzer bir şekilde çürükler ve diş eti iltihabı gibi sorunlar diş kaybına kadar varan sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle diş sağlığınıza uygun gargara seçimi için mutlaka diş hekimizle iletişime geçmenizde yarar bulunmaktadır.

6. Aile Öyküsü ve Genetik Yatkınlığa Dikkat Edin

Ağız ve diş sağlığı konusunda aile ve genetik faktörler de önem taşır. Eğer ailenizdeki bireylerde kronikleşen diş sağlığı problemleri varsa bunları mutlaka gözlemleyin. Benzer problemlerin sizde var olup olmadığını analiz etmeye çalışın. Bu konuda mutlaka diş hekiminizle görüşerek genetik yatkınlığınız hakkında detaylı bilgiler vermelisiniz.

Aynı şekilde ebeveynler de çocuklarının diş sağlığı ile ilgilenirken bu konuya önem vermelidir. Sizde kronikleşmiş olan diş ve diş eti problemleri ile ilgili çocuğunuzu gözlemleyebilirsiniz. Mutlaka düzenli olarak diş hekimi kontrolüne hem kendiniz hem de çocuğunuz için başvurmalısınız.

7. Tütün Ürünleri Kullanımı Ağız ve Diş Sağlığına Zarar Verir

Tütün ve sigara kullanımı vücudun her noktasında olumsuz etkiler yaratmaktadır. Genel sağlık durumunuzun hızla bozulmasına ve ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Merkezi sinir sistemi, kardivasküler sistem, solunum sistemi, dolaşım sistemi üzerindeki negatif etkilerle birlikte sigara kullanımı ağız ve diş sağlığını da bozmaktadır. Öncelikle tütün ürünleri kullanımı dişlerde renk değişimlerine ve plak oluşumuna sebep vererek sağlıksız bir görüntü oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra diş etlerinin de sağlığını bozarak kronikleşen problemlere yol açabilmektedir.