Zamanla sağlığını kaybeden dişler, ağız içinde daha fazla diş kaybına yol açmasın diye doktorlar tarafından müdahale edilerek alınmaktadır. İmplant ise eksik dişlerin yerine yapılan protezlerin yerleştirilmesi için hazırlanan yapay diş kökleri ve dişlerdir. Düzgün bir şekilde uygulandığı takdirde bu yapay diş kökleri uzun süre kullanılabilmektedir. 2-3 ay sonrasında implant dişe uyum sağlamakta ve diş kökünün yerini almaktadır. Ancak yapay diş kökünün diş etine sıkı bir şekilde tutunması için diş etinin ve çene yapısının sağlam olması gerekmektedir. Aksi halde uygulamaya başlanmadan evvel ilave kemik cerrahisi tedavisi gerekmektedir.
İmplant Tedavisi Uygulama Aşamaları
Bu tedavi çene gelişimini tamamlamış 18 yaş ve üzere bireylere uygulanmaktadır. Tedaviye başlanmadan evvel, diş yapısının implanta uygunluğunun test edilmesi adına röntgen çekilmektedir. Hasta kan sulandırıcı özellikte ilaç kullanıyorsa tedaviden önce ilaç kullanımını doktoruna danışarak eğer uygun görülürse bırakmalıdır. Ayrıca kemik erimesi hastalığı olan kişilerin implant işleminden önce tedavi süreçlerini tamamlamaları gerekmektedir. Röntgen çekimi tamamlandıktan sonra çene kemiği ve dişlerin ölçüleri alınır. İmplant tedavi işlemi 2 aşamalı bir süreçtir. Tedaviye başlanmadan evvel lokal anestezi yardımıyla yalnızca tedavi edilecek bölge uyuşturulmaktadır. Kullanılan malzemenin kaliteli olması ve gereken sterilizasyonun sağlanması hastanın diş eti sağlığı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Uygulama için 1 hafta yeterli bir süredir. Tedavi bitiminden sonra yaklaşık 3-6 ay arası yapılan yapay diş kökünün diş etine uyum sağlaması beklenmektedir. Lokal anestezi sayesinde hasta bu süreçte tedavide daha az zorlukla karşılaşmaktadır. Tedavi sonrasında 1-2 gün boyunca yemek yemede zorlanmalar yaşanabilmektedir. Anca bu süre sonunda hasta dilediği yiyeceği yiyebilmektedir. Bunun yanı sıra diyabetik hastalarda implant tedavisi birtakım sorunlara neden olabilmektedir. Bu yüzden diyabet hastaları doktor kontrolünde implant sürecini geçirmelidir.
İmplant Türleri
Çeşitliliğe sahip olan implant tedavisi için yaygın olarak vida şeklinde implant tedavisi tercih edilmektedir. Endostal implantlar birden fazla diş eksiliğinde kullanılan tedavi yöntemidir. Hastanın kemik boyu yetersizliği varsa transmandibular implant yöntemi kullanılmaktadır.
Tedaviye başlanmadan önce soru ve görüşlerinizi için Dr. Özcan Çakmakcıoğlu ile iletişime geçebilirsiniz. İmplant tedavisi ve bu süreçte nasıl ilermeniz gerektiği hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. İmplant doğru bir şekilde uygulanmadığında ilerleyen yıllarda ciddi rahatsızlıklara ve iltihaplara sebep olabilmektedir. Bu konuda uzmanlaşmış diş hekimlerine başvurmanızda yarar bulunmaktadır.