Zirkonyum isimli bir kimyasaldan üretilen beyaz renkli maddedir. Kaplamalarda sıklıkla zirkonyum tercih edilir. Zirkonyum diş nedir? bu şekilde cevaplanabilir.
Sıcağa ve soğuğa dayanıklı olan zirkonyum, diş yapısını güçlendiriyor. Zirkonyum dişin en öne çıkan özelliklerden birisi yüksek ışık geçirgenliğine sahip olmasıdır. Bu özellikler diş yapısının doğal görünmesine zemin hazırlıyor. Diş hekimleri, hastaların estetik görüntü kaygısına en iyi biçimde cevap vermek için zirkonyum diş tedavisini öneriyor.
Diş kaplamada karşımıza çıkan zirkonyum, metal destekli ve desteksiz şekilde kullanılıyor. Her ikisi de istenileni sunmada başarılı olduğundan hasta ve hekim hangi yöntemin kullanılacağına birlikte karar veriyor. Eskiden diş kaplamalarında tercih edilen yöntemler dişlere istenilen doğal görüntüyü sunmadığı gibi aynı zamanda hastanın ağzında kötü bir tat bırakıyordu. Günümüz diş tedavilerinde bu tip durumların yaşanmaması hedeflenir ve zirkonyum gibi işlevsel tedavilerle verimli sonuçlar için hareket edilir.
Zirkonyum Diş Nedir? Hangi Hallerde Uygulanır?
- Estetik bütünlük sağlamak,
- Kalıtsal diş renklenmelerinde diş beyazlatma kapsamında,
- Ortodontik tedaviye alternatif oluşturmak,
- Dişlerdeki ayrık ve çapraşık görüntüyü düzeltmek,
- Yapısı bozulmuş dolguları daha doğal hale getirmek,
- İmplant tedavisiyle eksik diş kaybını gidermek gibi durumlarda yaygın olarak kullanılabilmektedir.
Bunun gibi diş problemleri yaşayan ve bunları gidermek isteyen hastaların taleplerini gerçekleştirmek amacıyla zirkonyum diş tedavisi uygulanabilir.
Zirkonyum Diş Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Zirkonyum diş tedavisi ne kadar sürüyor?
Zirkonyum diş uygulaması, diş etlerinde ya da uygulama yapılacak olan dişlerde başka sağlık sorunları olmaması halinde yaklaşık 1 hafta – 10 gün içerisinde gerçekleştiriliyor.
Zirkonyum diş tedavisinde ağrı hissediliyor mu?
Zirkonyum diş kaplama tedavisinde dişlerde çok hafif aşındırma – kesme işlemi yapılıyor. Bu işlemler lokal anesteziyle yapılıyor.
Zirkonyum kaplama nasıl yapılır?
Dişler öncelikle eser miktarda aşındırılarak küçültülür. Akabinde ise ölçü alınır. Alınan ölçüler laboratuvar ortamında uygun renkle hazırlanır ve dişle uyumlu hale getirilir. Son aşamada ise özel yapıştırıcılarla dişe yerleştirilir. Elbette bu aşamalarda diş hekimi hastayı bilgilendirir, provalar yapılır.
Zirkonyum diş bakımı nasıl olmalı?
Zirkonyum diş tedavisi yaptıran hastalar düzenli diş kontrolü ve fırçalama haricinde özel bir bakıma ihtiyaç duymuyor. Zirkonyum porselen diş, leke ve plak tutmama konusunda olumlu sonuçlar verdiğinden diş renginde değişimler yaşanmaz, doğru bakımla uzun yıllar kullanılabilir.