Estetik diş tasarımı bir süredir dişlerinin görüntüsünden ve şeklinden rahatsız olan kişilerin bu sorunları ortadan kaldırmak veya etkilerini azaltmak için başvurduğu bir yöntemdir. Estetik diş hekimleri, görüntüyü iyi bir seviyeye taşırken aslında hastaların dişlerindeki çoğu sorunu tedavi ediyor. Dolgu, kanal tedavisi, implant gibi kalıcı tedavilere ihtiyaç duyan hastalar, diş tasarımı öncesinde bu tarz tedavilerden geçiyor. Diş hekimleri uzun vadede istikrarlı tedaviler uygulayabilmek için kapsamlı bir muayene sonrasında müdahaleye başlıyor. Elbette bu noktada hastaların ne istediği önemli olduğundan, hekimler tek başına hareket etmiyor. Hastanın nasıl bir görüntü istediği ya da diş tasarımında neye ihtiyaç duyduğu hekim ve hasta arasında yapılan görüşmeler neticesinde belirleniyor. Fakat her zaman için öncelikle sağlıklı bir uygulama olması ve hasta yararı gözetiliyor. Diş tasarımı; hastalara sosyal yaşamda yaşadıkları negatif deneyimleri ortadan kaldırmak üzere sunulan bir uygulama türüdür. Diş tasarımı hastanın yaşamını etkilemeyecek boyutta olan problemler için daha farklı şekillerde uygulanıyor. Örneğin ön diş kısmında sadece iki diş veya tek dişte ortaya çıkan durumlarda diş hekimi sadece buraya yönelik kapsam olarak daha dar bir süreç izliyor.
Diş Tasarımı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Estetik diş hekimliği kişilere diş tasarımı oluşturuyor. Dişlerde uygulamalar yapıldığından hastalar tedaviye başlamadan önce estetik diş tedavileri hakkında bilgi sahibi olmalı, nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmelidir. İşte estetik diş tasarımına dair önemli hususlar;
- Diş tasarımı kapsamında diş kaplaması yapılacaksa eğer hasta ve doktor mutlaka kaplamanın renginde dikkatli olmalıdır. Bazen kişiye hiç uymayan çiğ beyaz renkleri tercih ediliyor. Bu tarz hatalar kişiye doğallıktan uzak yapay bir görüntü veriyor. Hastalar doğal olanı talep etmeli, kendi diş rengine uygun rengin seçilmesinde özenli olmalıdır.
- Diş tedavilerinde dişlerin dudak ve yanak orantısına dikkat edilmelidir. Birçok hasta diş tedavisinden sonra ya da önce dudak dolgusu yaptırıyor ancak böyle bir uygulamada diş hekimleri bilgilendirilmeli. Zira dudaktaki dolgu neticesinde dişler küçük kalabiliyor, ağızda görünmüyor.
- Hastalar istedikleri her şeyi daha en başından belirtmelidir. Tedavi planlandıktan ve uygulanmaya başlandıktan sonra karar değişikliği sürecin uzamasına neden olabilir.