Diş eti kesimi diş etlerindeki şişkinlik, uzunluk, aşırı yoğunluk gibi şekil bozukluklarından ötürü yapılan bir uygulamadır. Diş eti kesimi estetik diş hekimliği kapsamına giriyor.
Diş etlerindeki yoğun görüntü sağlıklı dişleri olan insanlarda bazen sosyal sorunlara yol açabiliyor. Diş etinin dişleri küçük gösterecek kadar yoğun bir görüntüde olması çoğunlukla sadece görsel bir rahatsızlık veriyor. Uzman diş hekimleri, böyle durumlarda pembe estetik uygulaması yapıyor, hastaların diş etlerindeki fazlalıkları diş eti kesimi işlemiyle alıyorlar. Diş etiyle ilgili yapılacak işlemlerde teknolojik bir başarı sağlayan lazerler tercih ediliyor. Lazerle diş eti kesimi, hem daha pratik hem de daha az ağrı ve kanama olması sebebiyle ilk kullanılan yöntemdir. Lazerle yapılan kesimden sonra hastanın diş ve diş eti görüntüsünde değişimler olur.
Diş Eti Kesimi Neden ve Nasıl Yapılır?
Diş boylarındaki dengesizlikler, hastanın gülümsediği zaman dişlerinin aşırı küçük görünmesi ya da diş etlerinin dişlerden daha fazla görünmesi, diş etlerinde belirgin bir şişkinlik olması, diş etinin rengindeki değişimle birlikte bir sağlık sorunu olması pembe estetik tedavisinin uygulanmasındaki en önde gelen sebeplerdir. Diş eti kesimi bu veya benzeri şikâyetlere sahip olan hastalara uygulanır. Diş eti kesimi öncesinde genellikle diş taşları temizlenir. Bu işlem diş taşlarını derinlemesine temizler, diş eti tedavisini tamamlayıcı şekilde destekler.
Diş eti şekillendirme tedavisinin ne kadar süreceği ya da iyileşme süresinin ne olacağı hastadan hastaya değişkenlik gösteriyor. İşlem 15 dakika ila 1 saat arası sürebiliyor. Kaç dişte diş eti kesimi yapılacağı hastalara göre değişken olduğundan tedavi süresi her zaman değişiyor.
Diş Eti Kesimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Diş eti kesimi tedavisinin en yaygın sebebi diş boyutunun uzatılmasıdır. Diş etlerinin uzun ve aşağıya eğimli olması dişlerin kısa-küçük görünmesine neden oluyor bu da hastanın sosyal olarak bir takım problemler yaşamasına zemin hazırlıyor. Diş hekimleri bu durumu diş eti müdahalesi ile düzeltiyor.
- Diş eti tedavisi çok ağrılı bir süreç olmamakla birlikte hafif oranda ağrı hissedilebiliyor. Bu nedenle hastaların doktorun talimatlarına birebir uyması öneriliyor.
- Diş eti hem estetik hem de sağlık için uygulanan bir yöntemdir. Gülüş tasarımında sıklıkla uygulanır. Diğer yandan sadece diş etlerindeki sıkıntıların önlenmesi amacıyla da diş hekiminin önerisiyle gerçekleştirilir.