Diş Beyazlatma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Beyazlatma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çay, kahve, alkol, sigara ve benzeri nedenlerle rengi sararan, koyulaşan dişlere yapılan renk açma işlemine diş beyazlatma tedavisi (bleaching) denir. Beyazlatma işleminde kullanılan malzemeler, dişin dokusuna zarar vermeden diş yüzeyindeki katmanları temizler ve daha beyaz bir renge kavuşur. Sağlıklı, doğal ve parlak bir gülüş için diş beyazlatma işlemi öneriliyor. Beyazlatma işlemi estetik gülüş tasarımı kapsamında da hastalara ihtiyaç halinde uygulanıyor. Sararan, renginden ötürü sağlıksız görünen dişler sosyal yaşamı doğrudan etkiliyor. Kişiler dişlerindeki kötü görüntü nedeniyle özgüven problemi yaşıyor, yeni kişilerle tanışmaya çekiniyor. En kötüsü ise iş ve eğitimle ilgili görüşmelerde dişlerin sağlıksız görüntüsünün ‘kişisel bakıma özen göstermeyen’ imajı oluşturmasıdır. Diş hekimleri, diş beyazlatma tedavisinin önemli olduğunu belirterek sararmış diş problemi yaşayan bireylerin tedavi olmasını öneriyor.

Diş Beyazlatma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma tedavisinde uygulanan 2 tip yöntem vardır. Ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma. Her ikisinin de sonucunda dişler beyaz ve parlak görüntüye kavuşur. İşte yöntemlerin içeriği;

Ev tipi diş beyazlatma: Bu yöntemde diş hekimi sizden ölçü alarak size özel, dişlerinizin üzerine takmanız gereken silikon kalıplar hazırlatır. Silikon kalıpların yapısı ince olduğundan rahatlıkla kullanılır. Kalıp içerisine yerleştirilen ilaç sayesinde dişler kalıplar ağızda olduğu sürece beyazlatma işlemini gerçekleştirecek. Kalıpların takılma süresi genellikle yarım saat ile iki saat arasında değişiyor. Tedavinin genel süresi ise 1 ila 2 hafta sürebiliyor.

Ofis tipi diş beyazlatma: Bu yöntemde tedavi doğrudan diş hekimi tarafından diş muayenesinde uygulanır. Dişe LED veya plazma denilen ışık belli sürelerle tutulur. Ofis tipi beyazlatma işlemi genellikle hafif ve orta şiddetteki renk değişimleri için öneriliyor. Toplam iki seanstan birer saatlik uygulanan işlem sonucunda istenilen beyazlığa kavuşulabiliyor.

Diş Beyazlatmanın Faydaları ve Zararları

Diş beyazlatma tedavisi özellikle bu konuda sorun yaşayan ve bunu sosyal bir sorun olarak gündelik hayatında hisseden bireyler için büyük bir önem taşıyor. Diş beyazlatma, her iki yöntemde de diş hekimi kontrolünde gerçekleştirildiğinden önerilere uyulduğu sürece verimli bir şekilde uygulanabilir.