Çay, kahve, sigara, alkol, tütün gibi birçok gündelik alışkanlık diş renginde değişimlere sebep oluyor. Dişlerdeki renk değişimleri kişilerin öz güvenini, sosyal ve kurumsal yaşamını negatif etkileyebiliyor, gülümsemelerine engel oluyor. Estetik diş hekimliği, diş beyazlatma yöntemleri ile bu durumun önüne geçiyor, ev – ofis – klinik tipi tedavilerle kişilere sağlıklı, parlak gülüşler kazandırıyor.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
5 farklı yöntem bulunuyor. Bu yöntemler şöyledir;
Ev Tipi: Ev tipi yöntemde kişinin diş ölçüsü alınır ve beyazlatma plakları hazırlanır. Bu plakların içine diş hekiminin önerdiği kadar jel konularak kullanılır. Plağın içine ideal seviyede jel konulmalıdır aksi halde jel diş etlerine zarar verebilir. Her plak günde en az 4 – 5 saat kullanılır, işlemin genel süresi ise 10 – 15 gündür.
Ofis Tipi: Diş hekimi tarafından diş kliniğinde gerçekleştirilen bir yöntemdir. Kısa sürede sonuç almak isteyen hastalara uygulanır. Genellikle 1 saat süren işlemde dişlerin yüzeyine beyazlatma jeli sürülür ve lazer ışınlarıyla uygulama yapılır. Bu yönteme lazerle diş beyazlatma yöntemi de deniliyor.
Tek Diş Beyazlatma: İçten beyazlatma dediğimiz bu yöntem kanal tedavisinin ardından rengi değişen dişlere uygulanır. Dişteki dolgu boşaltılır ve bu boşluğa jel aktarılır. Diş geçici dolgu ile normal hale getirilir. İstenilen beyazlığa ulaşılana kadar aynı işlem tekrarlanır.
Kombine Yöntem: Ev ve ofis tipi yöntemlerinin birleşmiş halidir. Hastaya önce klinikte beyazlatma tedavisi uygulanır akabinde ise birkaç günlük ev tipi beyazlatma uygulanır. Çay, kahve, sigara gibi dış etkenlere bağlı yoğun diş sararmalarında kombine yöntem tercih edilir.
Biyolojik : Biyolojik beyazlatma, diş minesinin onarımı ile diş renginin ideal seviyeye getirilmesiyle gerçekleştirilir. Bu yöntemde diş yüzeyindeki minik çatlaklar, çizilmeler tedavi edilir.
Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Nelerdir?
Bu yöntemlerin hemen hepsi dişlerde hassasiyet oluşturur. Soğuk – sıcak değişimi, havayla temas esnasında ağrı hissedilmesi gibi şikayetler beklenilen bir durumdur. Bu hassasiyet işlemden sonraki ilk birkaç günde geçiyor. Daha uzun süren hallerde kişinin mutlaka diş hekimine başvurması öneriliyor.