Estetik gülüş tasarımı kişilere hedefledikleri gülüşü sunan estetik diş hekimliği kapsamına giren bir uygulamadır.
İnsanların güldüğü zaman sosyal olarak stres ve kaygı taşımaması en önemlisi refleks olarak eliyle ağzını kapatmaması için estetik gülüş tedavileri uygulanmaktadır. Kişi güldüğü zaman yüzünün çeşitli noktalarının uyum içinde olması bu tür durumları ortadan kaldırmaktadır. Ayrık diş, sararmış diş, kırık diş gibi çeşitli diş problemleri gülündüğü zaman yüzdeki görüntüyü etkilemektedir.
Estetik diş, Dr. Özcan Çakmakcıoğlu’nun diş yapısını incelemesi ve gülüşü bozan unsurları tespit etmesiyle başlıyor. Diş hekimi, ilk muayene sonrasında hastaya bilgilendirme yaparak yapılması gereken işlemleri belirtiyor. Hastanın onayı ile tedavi süreci başlıyor.
Estetik Gülüş Nelerden Oluşur?
Simetri: Dişlerin birbirine olan uyumu görüntüyü etkiliyor. Kesici dişlerin şekli, yapısı, boyutu aranılan simetriyi sunmuyorsa müdahale ediliyor.
Diş Eti Görüntüsü: Diş etinin çok yoğun olması, diş eti çekilmesinin yaşanması, diş etinde renk değişimlerinin meydana gelmesi gülüş estetiğini kötü gösterir.
Diş Rengi: Her insanın diş rengi ve dokusu farklıdır. Gülüş tasarımında dişin rengi büyük önem taşıyor. Ten rengine uyum sağlaması için renk yelpazesindeki beyaz ve tonları dikkatle incelenir, hastanın yüzüne uyup uymayacağına bakılır. Özellikle ışık geçirgenliği lamine diş uygulamalarında önem kazanıyor.
Gülüş Oranı: Güldüğümüz zaman sağ ve sol taraflardaki dişlerin görünmesi hedeflenmektedir. Estetik gülüş yapılırken yanlarda dişlerin görünmesine, hasta güldüğü zaman görüntünün nasıl olacağına çok dikkat ediliyor.
Estetik Gülüş Uygulamaları
Estetik gülüş tasarımında diş beyazlatmadan implanta kadar bir dizi işlem var. Bu işlemlerin hepsi kullanılabileceği gibi sadece bir ya da birkaçı da kullanılabiliyor. Hastanın mevcut gülüş durumuna göre hekim hangi tedavilerin uygulanacağına karar veriyor. Gülüş estetiği kapsamında en sık yapılan işlemler şöyle;
Pembe Estetik: Diş etinin dişleri küçük gösterdiği durumlarda uygulanır. Dişler bu uygulamadan sonra uygun boyutlarda görünür.
Porselen Lamine: Ön dişlerde yaşanılan kırık, çürük, çarpık haller için porselen lamine kaplamalar yapılıyor. Lamine en sık ön dişlerde yapılmaktadır.
İmplant: Eksik dişi olan kişiler için tek çözüm köprü yaptırmak, protez diş takmak değil. Diş hekimleri, implant diş tedavisiyle eksik diş sorununu tedavi edebilmektedir.
Diş beyazlatma: Beslenme alışkanlıklarına bağlı gelişen diş sararmaları gülüş estetiğini kötü etkiliyor. Dişler, hekimler tarafından beyazlatılarak estetik gülüş tedavisi destekleniyor.