Diş kaplama dişlerdeki renk değişimleri, lekeler, dişlerdeki ayrık görüntü, dişin kırılması ve benzeri diş problemlerini gidermede kullanılan estetik tedavi uygulamasıdır. Zirkonyum, porselen, metal gibi materyaller diş kaplamada aktif yer alır. Diş hekiminin muayenesi ve hastanın istekleri doğrultusunda kaplama diş tedavisinin içeriği ve uygulaması belirlenir.
Diş Kaplama Çeşitleri
Porselen kaplamalar birkaç farklı tedavi ile birbirinden ayrılıyor. Kaplama çeşitleri şöyledir;
Zirkonyum kaplama: Zirkonyum beyaz renkli bir metaldir. Zirkonyum kaplama tedavisi hem ön hem de arka dişlerde etkili biçimde kullanılabiliyor. Zirkonyumun estetik görüntüsü nedeni ile çok fazla tercih ediliyor. Estetik ve sağlamlığı bir arada sunan zirkonyum diş kaplama, güvenli ve etkili sonuçlar veriyor. Diş hekimleri de zirkonyum tedavisini öneriyor.
Porselen laminate kaplama: Porselen laminate kaplamaların uygulanmasında dişin yüzeyinden çok ince bir tabaka alınıyor ve porselen yapraklar özenle yapıştırılıyor. Yaprak porselenler oldukça ince ve istenilen renkte tasarlanarak dişe yapıştırılıyor. İçerisinde metal bulunmayan yaprak porselenler, ışık geçirgenliği anlamında etkilidir. Kişilere doğal, parlak ve canlı bir gülüş kazandırır. Rengi değişmiş, kırılmış, ayrık dişlerde yaprak porselen kaplaması yapılabiliyor.
Metal destekli kaplama: Bu diş kaplama tedavisinde porselen ile birlikte metal kullanılıyor. Kaplama malzemesine metal desteği verilerek sağlamlığı artırılıyor. Diş dokusu ile tamamen uyumlu olan metal destekli kaplama, ışık geçirgenliği olmayan mat görünümlü bir tedavidir. Eskisi kadar yaygın tercih edilmese de günümüzde hala uygulanan bir kaplama tedavisidir.
Full porselen kaplama: Full porselen kaplama tüm dişlere doğrudan uygulanan bir tedavidir. Hastanın eksiksiz diş yapısına sahip olması beklenir. Çünkü işlem öncesi tüm dişler uygun biçimde tıraşlanır ve kaplama işlemi gerçekleştirilir.
Uygulama Sonrası Bakım
Porselen diş kaplama ömrü yaklaşık 15 yıl kadar kalıcılık sağlayabiliyor. Elbette bu süre kişinin ağız ve diş sağlığına göstereceği özen ile alakalıdır. Diş hekimleri, kaplama tedavisi sonrasında hastalarının düzenli diş fırçalamasını, ağız gargarası kullanmasını, aşırı sert kabuklu yiyeceklerin dişle kırılmamasını ve diş yüzeyinde leke oluşturacak çay, kahve ve sigara gibi tüketimlerin azaltılmasını öneriyor.